Gut Elixer! Bottenbouillon voor de hond

Elixer for the guts!

Vandaag neem ik jullie mee naar de wereld van een power elixer voor je hond!
Tientallen voordelen, gezond en hij vindt het nog lekker ook.

In 2017 heb ik de tweedaagse workshop voedingsdeskundige van Lotte Botter gevolgd en daar heb ik geleerd dat een gezond immuunsysteem voor 70% vanuit de darmen komt. Dat is dus bijna driekwart van het hele immuunsysteem van je hond.
Wow!! Hoe indrukwekkend? Dat kronkelige goedje van binnen dat die hoopjes poep produceert is dus ontzettend belangrijk.. Zo belangrijk dus dat het een MUST is om die darmen goed te verzorgen!

Dat verzorgen van die darmen doen we natuurlijk al met een goede gebalanceerde voeding, fijne relaxte leefomgeving en genoeg beweging en een leven met zo min mogelijk stress.
(Stress is namelijk niet zo best voor het immuunsysteem)

Naast dat we de hond bovengenoemde allemaal kunnen bieden en de hoopjes poep van goede structuur zijn.. kunnen we die darmen.. zo af en toe ook eens even lekker verwennen en ze een handje helpen.
Geloof mij de hond zelf vindt het ook fantastisch… Hij zal je na dit elixer extra vaak om een aai komen vragen!

Ik zal jullie het geheim vertellen van dit Elixer…

Bottenbouillon! (Bone Broth)

Het is heel simpel.. Het langdurig koken van botten is een weldaad voor dat kronkelige goedje van binnen! En dus voor het immuunsysteem, je kan je hond hiermee ondersteunen en het is de beste traktatie van de week!.

 

Recept:

1 KG Botten  (Kip/Rund/Wild/vis)
Scheut appelazijn (Niet vergeten, dit onttrekt de belangrijke mineralen uit de botten)
3 Liter water

Kook dit langdurig op laag vuur voor minimaal 12 uur
Of doe het in de Slow cooker voor minimaal 12 uur/24 uur
Hierna zeef je de bouillon en klaar is kees! ( Je kan het in porties invriezen in ijsblokvormpjes)

(Let op wel botten van biologische gras gevoerde dieren of graten van wild gevangen vis, anders kun je het woordje weldaad en gezond wel vergeten voor dat immuunsysteem)

 

Waarom is dit elixer nou zo’n weldaad?

De mineralen, vitaminen, collageen, gelatine en aminozuren die uit de gekookte botten komen zijn goed om het immuunsysteem te ondersteunen en helpen sneller te herstellen na ziekte, gewrichtsproblemen, darmproblemen, aansterken na zware fysieke inspanning.

De gelatine die vrij komt is de perfecte ondersteuning om de darmwand te verstevigen en herstellen bijvoorbeeld na een antibioticakuur. Ook houdt het de gewrichten soepel.

Na diarree kun je de bouillon gebruiken om de hond weer aan te laten sterken, alle mineralen en vitaminen die de hond verloren is kun je op deze manier weer aanvullen.

Je kan de bouillon ook ter aanvulling te drinken aanbieden voor extra vocht bij warm weer, om medicatie in te nemen of als scheut over het voer als de hond zijn brokken minder goed eet.

Voeg een scheutje bouillon toe aan het drinkwater, je hond zal gegarandeerd meer drinken.

Of je maakt er gewoon super heerlijke gezonde Bone Broth ijsjes van, zoals ik gedaan heb!

Je kan natuurlijk zelf bottenbouillon maken, maar je kunt het ook gewoon kopen in de winkel bij Hondjekoek.

 

Bon appetite Snuffelclubvrienden!

P.S… Je kan de bottenbouillon ook zelf gebruiken als basis voor Soep.. ook gezond voor het menselijke lichaam! Voeg er groenten bij, zoals bijvoorbeeld wortel! Gekookte wortel bevat een wateroplosbare vitamine A! Super goed!!

Enjoy!!

Bronnen:

www.degroeneoss.nl
www.eetpaleo.nl


«