De maand van het gebit

Heb jij wel eens naar het gebit van jouw hond gekeken?
Indrukwekkend.. vind je ook niet?

Net als mensen worden honden zonder tanden en kiezen geboren, na een week of drie komen de melktandjes door en vanaf drie maanden tot zeven maanden zullen zij gaan wisselen naar het volwassen gebit.

Het volwassen gebit bestaat uit 42 tanden: 12 snijtanden, 4 hoektanden en 26 kiezen.
Deze zien er heel anders uit dan bij ons, een hond heeft dan ook een ander voedingspatroon dan wij.
Als een hond zelf zou mogen kiezen, zullen zij meestal voor vlees kiezen, hun gebit is dan ook gemaakt om een prooi te vangen en om het vlees van de botten te knippen/bijten.

Honden kunnen ook gebitsproblemen krijgen, afgebroken kiezen, tandplak, dubbele hoektanden of problemen met het gebit omdat er simpelweg geen ruimte meer voor alle tanden in de bek is, denk aan een Mopshond of Franse bulldog. Gaatjes zoals bij ons, komen niet zo vaak voor bij honden.

 

Het is zeker aan te raden jouw pup/hond te leren om zijn gebit te laten controleren, wij hebben hier zelf het commando tandjes kijken aangeleerd en kunnen in alle omstandigheden zijn bek controleren. Tandjes poetsen hoort hier ook bij omdat het gewoon erg belangrijk is om ook jouw hond een gezond gebit te garanderen.

Februari is de maand van het gebit en je kunt vaak een gratis consult bij dierenartsen boeken deze maand om het gebit te laten controleren.

Zelf het gebit verzorgen kan door regelmatig te laten kluiven op botjes of bijvoorbeeld ebbenhout, en het wegpoetsen van het tandplak met tandpasta speciaal voor de hond.

 

Bron


«   »